Home Education Commonly asked MySQL interview questions

Commonly asked MySQL interview questions

11 min read
Comments Off on Commonly asked MySQL interview questions
0
99

Companies today create vast amounts of data regularly. This data is vital. Data storage becomes critical for corporate use, and MySQL provides a foundation for this. It makes many work prospects in database administration and management.

In 2019, over 40% of customers choose MySQL as their SQL-based RDBMS. Other databases like MongoDB and PostgreSQL are extensively used as stand-alone databases. This database provider has a staggering 46.83 percent market share in relational databases. If you plan for a career in database administration or development, you will likely work with MySQL systems shortly.

Before attempting a technical interview, let’s learn about MySQL and review the most common MySQL interview questions.

Introduction to MySQL:

MySQL compiles on a variety of systems and uses SQL. It is a multithreaded SQL database administration system. A MySQL database stores data in tables. It is more common for MySQL to be used in conjunction with other programs to develop applications that require relational database functionality. Over 11 million people throughout the world use MySQL.

According to one poll, over 90% of enterprises now use OSDBMS (Open Source Database Management System). Professionals who work with this database must know the MYSQL programming language. Because MYSQL Database stores data in tabular form, it is referred to as a Relational Database Management System.

Q1) Tell about MySQL?

Answer: MySQL is an online database management system. It is scalable and can grow with the website. Most websites today use MySQL.

Q2) Is MySQL case-sensitive?

Answer: MySQL ignores the case. The OS determines the case sensitivity of table names and databases. Unlike Windows, UNIX database and table names are case-sensitive. Database handles both upper and lower case table names on UNIX hosts.

Q3) How do you define the term “databases”?

Answer: Databases are collections of data that have been organized to make it easier to search for information inside them. You may quickly find information via databases.

Q4) What is a MySQL database composed of?

Answer: Depending on how many tables there are, there will be different records and rows in each table. A variety of columns or fields are contained inside these rows.

Q5) What’s the difference between a primary and a candidate key?

Answer: Table rows are identified by their primary key. A table has a single primary key.

Candidates for the primary key are also included in the primary key list. A candidate key can be declared the primary key and used by standard convention for all foreign key references.

Q6) Can you mention a few advantages and disadvantages of MySQL?

Answer: MySQL has several characteristics that have made it a popular database system in recent years.

The following section details some of MySQL’s most notable benefits and drawbacks.

Advantages:

  • Its database management system is well-known for its dependability and security. The website’s transactions are more secure using this software.
  • Data can be stored using a variety of storage engines, all of which are supported and work more quickly with this option enabled.
  • With a high-speed transactional mechanism, it can deal with millions of inquiries.
  • Data integrity, deadlock detection, and other high-level database features are supported.
  • This program is easy to maintain and debug.

Disadvantages:

  • The scalability of MySQL is a challenge.
  • It isn’t designed for exceedingly massive databases.
  • Only MySQL can use stored procedures and triggers.

Q7) Why is MySQL so widely used?

Answer: In the first place, MySQL is a free and open-source database. Second, it is widely used; therefore, there is already much code. There are even complete developed systems for future initiatives that might serve as inspiration. As a result of its use of relational databases, MySQL offers ordered storage instead of a vast jumble of disorder. Finally, as previously said, MySQL is both fast and robust.

Q8) Tell me about MySQL workbench?

Answer: For database designers, modelers, and DBAs, MySQL Workbench offers a unified visual tool MySQL Workbench is a set of administrative tools for data modeling, SQL, and server setup. MySQL Workbench, in a nutshell, allows users to interact with the database via a graphical user interface (GUI).

Q9) Name a few differences between Oracle and MySQL?

Answer: On the other hand, MySQL uses a single database model. On the other hand, Oracle is a multi-model database, which means it can deal with a wide range of data structures. It indicates that it can handle a variety of data models, such as a graph, document, and key-value.

The fundamental difference is that Oracle’s support for industrial solutions comes with a price tag. While MySQL is open-source

It is one of the MySQL interview questions that you should take seriously. Because it directly addresses industry norms and what the company desires.

Q10) What is the purpose of Database Black Box Testing?

Answer: Database Black Box Testing focuses on databases’ data mapping, storage, and retrieval. Equivalence Partitioning and Boundary Value Analysis are procedures that leverage the Database Black Box Testing.

Q11) Could you explain MySQL’s logical architecture?

Answer: Most network-based client/server tools or servers require these services at the top layer, such as connection processing, authentication, and security.

The majority of MySQL’s brain power resides in the second layer. Query parsing, analysis, optimization, and caching are all included in this package.

Lastly, the storage engines keep the data in MySQL safe and accessible.

Q12) What is Regex used for in MySQL?

Answer: A practical search utility for database systems can be implemented with the help of Regex, an operational and powerful pattern. Additional meta-characters offer greater flexibility and control over the database structure when doing pattern matching in addition to these features.

Closing lines

There were many options for passionate, skilled, and global thinkers to get into the IT business. Getting a job in the appropriate field is easier for people who are multi-talented in computer applications. The most prevalent database is MySQL. Many of the world’s leading companies use MySQL for mission-critical applications. These MySQL interview questions can help you effortlessly pass your employment interview.

Load More Related Articles
Load More By River Mya
Load More In Education
Comments are closed.

Check Also

Choose the Right Data Science Certification Course for You

Data Science is the new industry powerhouse, moving the business forward by analysing larg…